jueves, 10 de marzo de 2011

Reus juga en una nova lliga de municipis



Gran població o població gran? Es tracta d'alguna cosa més que un joc de paraules. Avui els representants de la ciutat hem anat plegats al Parlament de Catalunya per presentar la sol·licitud d'aplicació a l'Ajuntament de Reus del règim d'organització dels municipis de gran població.
Resulta evident -i fora de tot dubte- que Reus és i ha estat al llarg de la història un important centre d'atracció comercial i cultural i amb un ric teixit social. Per tant, una gran població. Aquesta realitat és acceptada arreu i no ens cal cap reconeixement extern per saber que és així.
Tirar endavant aquest expedient ens situa, evidentment, en una nova lliga de municipis, com la que juga Barcelona. Seríem pioners a nivell del municipalisme. Però aquest és un argument raquític i molt poc sòlid que redunda en les cícliques batalles de campanar amb una ciutat veïna. Per què donem, doncs, el suport a la sol·licitud? Cal que expliquem com la sol·licitud presentada al Parlament pot millorar el funcionament de l'administració municipal i augmentar la transparència, els nivells de control del govern i incrementar la proximitat de l'administració vers el ciutadà. Són aquests els motius pels quals el grup municipal d'ICV-EUiA dóna suport a aquesta sol·licitud, tal i com ja ho vam fer l'any 2004.
Avui que la desafecció política és tan clara, resulta molt important fer pedagogia explicant a la ciutadania la transformació que podria representar aquesta concessió (consells de districte efectius, major control al govern, creació d'una comissió de garanties i de queixes, etc...) Ara bé aquesta pedagogia passa també per explicar el revers de la moneda: la possibilitat que persones no electes -sense passar per les urnes- prenguin decisions a la Junta de Govern Local.
Només des del coneixement i el consens, mesures d'aquest tipus ens poden servir per sortir reforçats.

No hay comentarios: