lunes, 21 de marzo de 2011

Dia mundial de l'aigua: el repte de les ciutats



"Aigua per a les ciutats: responent al repte urbà". Amb aquest lema commemorem aquest 22 de març el Dia Mundial de l'aigua 2011. És la d'enguany una diada que proposa centrar la nostra atenció sobre l'impacte en els sistemes urbans d'abastament d'aigua que té el ràpid creixement de la població urbana, la industrialització i la incertesa causada pel canvi climàtic, els conflictes i els desastres naturals.

La convocatòria d'enguany posa de manifest, en primer lloc, una dada de la qual cal prendre consciència així com de les seves conseqüències. Per primer cop en la història recent, la població mundial urbana supera a la rural. Les ciutats acullen ja més de 3.300 milions de persones (bona part en barris depauperats i amb pocs serveis), fet que genera un paisatge urbà en continu creixement i l'aparició de múltiples problemes per assegurar l'adaptació de les infraestructures d'accés a l'aigua. Aquest creixement difús de les urbs també es dóna a les societats benestants, fet que afegeix complexitat als sistemes d'abastament. A diferència de les societats tradicionals, el model urbà actual d'accés a l'aigua requereix d'un alt grau de consciència per valorar un recurs que tenim tan a l'abast a la xarxa i que hem de racionalitzar.

Aquests són uns reptes que ens competen de primera mà com a usuaris d'aquest recurs escàs. La nostra conscienciació ens pot portar, a més, a treballar perquè l'aigua sigui un factor de benestar, desenvolupament i progrés arreu del planeta. Com a ciutat solidària que és, Reus fa temps que també treballa en aquest camp i en els darrers anys ha subvencionat projectes de gestió i accés a l'aigua en alguns països del Sahel, principalment. Alguns exemples poden ser el projecte de perforació d'un pou d'aigua amb organització d'una hectàrea de perímetre a Campama al municipi de Komtoega (Burkina Faso); del projecte de seguretat alimentària (extracció d'aigua, construcció canalització i magatzem de llavors ) a Boulel de l'ONG ASLUP a Senegal; del projecte impulsat per GADIS a Senegal de subministrament d'aigua potable a Fadial o del de l'ONG Vols a Mali per construir i gestionar un pou d'aigua al poble de D'aïye

A casa nostra, queda també molta feina per fer si volem un subministrament equilibrat, respectuós i un consum responsable d'aquest recurs. Cal continuar fent pedagogia en la línia que ja desenvolupa des de fa alguns anys l'Espai Aigua i les campanyes de sensibilització per estalviar consums innecessaris. Evidentment també és necessari treballar per la seguretat i qualitat de l'abastament de Reus. Fa tan sols uns dies la ciutat de Reus va posar en marxa l'ampliació de l'estació de tractament d'aigua potable (ETAP) que ha triplicat la seva capacitat dels 10.000m3/dia d'aigua tractada als 30.000 m3/dia. Aquesta ampliació permet fer front tant als increments de consum de la ciutat, com a problemes puntuals d'abastament de Reus o a les necessitats de subministrament que pugui tenir el territori en determinats moments.

És aquesta una manera de no només resoldre hipotètics problemes puntuals d'abastament de Reus en cas de fallida de les fonts d'abastaments externes. És també una forma de poder contribuir de manera molt important en la gestió dels recursos hídrics d'un territori on existeixen puntes de creixement estacional i ciutats que no tenen tan diversificades les fonts de subministrament com la nostra.

L'existència d'efemèrides com els dies mundials no són mai un punt d'arribada sino de partida. El Dia Mundial de l'Aigua ens recorda que cal seguir treballant no una jornada sinó tot l'any, en l'horitzó d'aquesta consciència de sostenibilitat. Igual que els resultats obtinguts ens encoratgen a seguir endavant, també ens esperonen a sumar esforços per anar encara més enllà.

No hay comentarios: