jueves, 15 de marzo de 2007

Presentació de les propostes de participació, proximitat i seguretat






















Dijous (15/03) hem presentat a la zona de la Patacada (al cor del Barri del Carme) les propostes de participació, proximitat, convivència i seguretat. Tenim més de 75 propostes. La idea de fons és que a major cohesió social major seguretat. ICV-EUiA posa l'accent en la cohesió social i l'impuls de les polítiques d'acció social. La seguretat no és una cosa només de policies. A grans trets hem destacat:

Proximitat i participació

El Regidor de Barri (Reus 5 districtes, 5 regidors/es de barri).
Els Consells de Districte
Un nou reglament de participació.
Convertir la participació en un continu de l'acció municipal.
Cap política pública sense una participació real.

Convivència

La Oficina de Mediació: una aposta per la resolució participada i dialogada de conflictes que eviti la denúncia per la denúncia i acostumi a les parts a participar en un procés (compromís) per a la resolució de conflictes de convivència.

Seguretat

- Aposta pel calendari de desplegament dels Mossos d'Esquadra.
- Una sala de coordinació conjunta (Guardia Urbana i Mossos d'Esquadra) en pos d'una major eficàcia policial.
- Creació d'unitats especialitzades de policia verda (encarregada de la vigilància en lleres, camins, barrancs i masos). Es tracta d'unitats que evitin abocaments de residus a l'entorn del nucli urbà i facultats en matèria de patrulles antisoroll (tubs escapament motos, mesures en locals...)
- Reus, subseu del futur Institut de Seguretat de Catalunya (hem d'aprofitar la conversió de l'Escola de Policia de Catalunya en Institut de Seguretat) per tal de reclamar que la 2ª àrea metropolitana de Catalunya en sigui subseu. Aquest Institut s'encarrega de la formació permanent dels professionals de la seguretat.








2 comentarios:

Anónimo dijo...

He llegit un article sobre seguretat que trobo interessant. Sobretot arran de la instal.lació de cameres que Sitges. Que en penses d'això?

http://catalunyafastforward.blogspot.com/2007/03/bunkeritzant-cataluna.html

Gracies,
Josep

Anónimo dijo...

Hola Josep,

En primer lloc gràcies pel teu comentari. Respecte del tema que preguntes sobre la instal·lació de càmeres de seguretat penso el següent:

a) en primer lloc hi ha una qüestió jurídica prèvia que és que la instal·lació de càmeres de seguretat per funcions de seguretat ciutadana (és a dir que no siguin pel control del trànsit) requereixen de la autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. És doncs bàsicament una qüestió de possible col·lisió de 2 drets (el dret a la seguretat versus el dret a la intimitat). En el cas de Sitges segons he llegit es tracta d'una autorització en unes urbanitzacions, atès que es tracta d'una ciutat molt segregada urbanísticament. Caldrà veure en tot cas si aquestes càmeres s'autoritzen mentre no arriba el desplegament dels Mossos (l'1 de novembre d'enguany, o bé es tracta de càmeres definitives).

No obstant, la meva opinió és que les càmeres per si sol no resolen la qüestió de la seguretat. Penso més aviat que la presència policial a l'entrada d'aquestes urbanitzacions dona més sensació de seguretat que les mateixes càmeres. Tot i així respecto moltíssim la opció de Sitges, malgrat que penso que la policia de proximitat als barris és una opxió millor.

Les nostres propostes per a Reus inclouen el foment de les càmeres de seguretat als comerços, (que puguin filmar de portes endins). Així ens enstalviem el possible conflicte jurídic que significa filmar les persones en la via pública i que pugui ser una opció dels comerços. La proposta s'acompanya d'un pla de formació en seguretat als comerços per part de membres dels cossos de seguretat. Penso que és una bona solució que pot contribuir a donar + seguretat als comerços i de pas evitem el conflicte jurídic.

També tenim una altra proposta que és la instal.lació de càmeres per la vigilància del trànsit a determinades zones de Reus. I com que la funció principal seria el control del trànsit des de les sales de coordinació policial, això no treuria que si aquestes càmeres (que funcionarien 24h) filmessin algun delicte es podéssin fer servir per a la seguretat ciutadana. Jurídicament el tema quedaria resolt perquè funcionalment farien la funció de vigilància i control de trànsit.

Com veus el tema de les càmeres és un debat complexe, i la solució no és fàcil. No obstant això un cop mçes gràcies pel comentari. Et convido a seguir l'actualitat del blog. Una salutació. Ernest París