miércoles, 13 de abril de 2011

De caixes a bancs: arguments per combatre un procés que sembla imparable



"Vet aquí una vegada un país meravellós..." Amb aquestes paraules i parafrasejant un un conte de fades que pot acabar en malson ahir començaven a Mas dels Canonges els amics Daniel i Matias a explicar-nos un tema d'actualitat com és el procés de bancarització de les caixes i la posada en perill del compromís social que pot representar pel finançament de molts projectes solidaris arreu del país. Els oients vam celebrar la introducció clarivident del Daniel i alhora divertida que en base a frases públiques de Zapatero i els responsables econòmics ens mostrava com durant temps s'havia estat fent propaganda buida de contingut i eludint prendre mesures "perquè l'espanyol era el millor sistema". Impagable també el record d'aquella frase en la que ens venien que estàvem a punt de superar els italians econòmicament. Em quedo també amb el sarcasme del Daniel quan afirmava que sempre li havia semblat còmic que el president d'un banc molt important s'anomeni "botín".
De la seva banda, l'anàlisi del Matias Vives va ser molt acurat tant econòmicament com políticament. Tot i reconèixer la política errònia d'algunes caixes fent seguidisme dels bancs i la bombolla immobiliària, Vives va reivindicar el paper de les caixes que garanteixen l'estalvi popular, creen lligams territorials, tenen obra social, es caracteritzen per un govern pariticipatiu i inclouen la participació dels treballadors. El seu parlament va venir a dir que, malgrat els errors, aquest sistema és infinitament millor que es governin els bancs només tenint l'1% de les accions que és el que pot passar. A nivell polític, Vives va ser contundent reclamant un projecte nacional financer que troba a mancar en l'actual panorama català i que ens permetria, de tenir-ho, fer front a les exigències diguem-ne "arbitràries" del Banc d'Espanya. Va ser molt interessant l'exemple de Japó i com es va aconseguir sortir de la bombolla immobiliària gràcies a l'actitud valenta de l'Estat.
Com sempre, el Daniel i el Matias no van defraudar i van aportar arguments de debat, anàlisi i reflexió d'un alt nivell i rigor.

No hay comentarios: