miércoles, 30 de enero de 2008

Residus i tòpics


Des de temps llunyans, la lluita entre el menut David i el gegant Goliat ha fascinat a la humanitat per resumir la pugna entre el dèbil i el fort. A vegades, però, el tòpic no respon ni de bon tros a la realitat.
Un exemple recent el tenim en les manifestacions d’un grup de l’oposició sobre la instal·lació de contenidors soterrats al carrer Montserrat. Tot i que es van donar extenses explicacions tècniques en el plenari de divendres a instàncies d’un altre grup, CiU s’ha entestat en manifestar que la ubicació dels contenidors respon a les necessitats de gestionar els residus del Pallol i no a la resolució per part de l’ajuntament d’una assignatura pendent a alguns carrers estrets del centre, el bosseig. Una pràctica que intentem eliminar amb contenidors soterrats –que tenen menor impacte que els altres- i que s’han situat sense molèsties a la Plaça del Teatre o una part del mateix carrer Montserrat. Aquesta campanya porta per nom Mou els fils de l’orgànica! i té com a finalitat acabar amb el bosseig que precisament provoca brutícia i no és adequat per una ciutat que és referent comercial. Sincerament, no entenc que la resolució d’una qüestió pendent sigui motiu de queixa d’un grup –segons ells- preocupat per la cura de la ciutat i el manteniment de la via pública. No seria més incongruent per part del consistori no haver actuat en detectar la problemàtica?
Seguint la seva habitual lògica de magnificar el detall per sobre de l’interès col·lectiu, el sr. Pellicer ha oblidat interessadament part de les meves explicacions sobre el tema. Motiu pel qual em veig obligat a reiterar-les públicament: en cap cas els contenidors soterrats del C/ Montserrat donen resposta a la zona comercial del Pallol. Aquesta àrea té compactadors al nivell -1 i, per tant, no fa servir aquests recipients per la gestió dels seus residus. És també inexacte que no hi hagi cap bateria de contenidors soterrats a la zona: n’hi ha al carrer de la Presó, a l’altra part del carrer Montserrat i a la mateixa plaça del Mercadal. A la ciutat, hi ha multitud de botigues amb contenidors pròxims i fins a la data cap s’ha vist obligada a tancar. Malauradament, a alguns els resulta més llampant públicament afirmar que l’ajuntament actua per sistema sense criteri beneficiant a uns per sobre dels altres que fer pedagogia sobre la necessitat de gestionar els residus que –convé no oblidar-ho- generem tots nosaltres. I això no es pot reduir a una qüestió de vencedors i vençuts. D’aquesta manera, és com alguns pensen fomentar el civisme relacionat amb les deixalles?

No hay comentarios: