jueves, 27 de septiembre de 2007

Reflexions sobre dues rodes

Fa 10 anys ICV Reus va elaborar un informe impactant: la nostra ciutat ocupava el lloc 17 en el rànquing de les 20 ciutats amb més de 50.000 habitants, pel que feia a carrils bici. Mentre ciutats com Barcelona, el Prat de Llobregat, Lleida o fins i tot la mateixa Tarragona anaven progressant en aquest índex any rera any Reus es mantenia a la cua d’aquest llistat amb 0,8 km.
Per sort –i sobretot gràcies a la insistència d’ICV i entitats de la ciutat- aquesta tendència ha anat canviant en els darrers 6 anys. Segons els indicadors de l’Agenda 21 de l’any 2006, l’Àrea de Medi Ambient recollia que existien 7,8 km de vials adequats dels quals 4,5 km estaven degudament senyalitzats. Altres dades procedents de l’àrea de Via Pública parlaven que l’any passat s’havien sumat 17 km de vials urbans adequats i senyalitzats per a la circulació de bicicletes.
Seria interessant que ara que comencem a tenir espais per aquest mitjà de transport en una ciutat especialment apta pel seu ús, iniciem un procés de pedagogia sobre la qüestió. Informant, evitant missatges contradictoris i no mostrant a aquests usuaris com a persones incíviques.

lunes, 24 de septiembre de 2007

El Camp comença a tenir full de ruta!



Fa unes setmanes ja que es va presentar l'avantoprojecte del Pla Territorial del Camp de Tarragona, un document que encara ha de rebre al·legacions d'entitats i municipis però que es pot considerar globalment un avanç. Entre els aspectes positius destacar que el document aposta per un model més depenent del transport públic i col·lectiu i posa elements per la la creació de les infraestructures necessàries per a una xarxa de rodalies al territori que contribuirà a donar resposta a les actuals necessitats de mobilitat metropolitana plantejades en el nostre entorn.
Hi ha també mancances evidents com la no inclusió explícita d’un Tramvia que connecti Tarragona, Cambrils, Salou, Vilaseca, Reus i La Canonja en el Pla de forma específica. Aquest serà un aspecte que reclamarem i defensarem amb força.
En un altre ordre de coses, destacar que l'avantprojecte inclou aspectes com ara el soterrament de la via del tren al seu pas per Reus així com l’emplaçament de l’estació de trens a la zona de Bellissens. Tots ells elements inclosos en el programa electoral d’ICV-EUiA de les passades municipals 2007, fet que demostra la seriositat i rigor dels plantejaments de la nostra formació en qüestions de futur tant importants com ara el disseny urbanístic de la ciutat, la mobilitat i la sostenibilitat.

viernes, 21 de septiembre de 2007

Comerç verd, comerç sa

Malgrat que les possibilitats de consum s’han ampliat extraordinàriament, cada cop tenim menys temps de disfrutar del menjar a la nostra societat. Cal, doncs, repensar la manera i els hàbits d’alimentació quotidians. Una alternativa fàcil i sana és fer servir els recursos del comerç verd: un comerç proper, amable i respectuós amb l’entorn. Per aquells convençuts de les bondats d’aquesta alimentació i aquells que el desconeixen encara, la plaça de la Llibertat ha acollit aquest dissabte la sisena edició de la mostra de Comerç Verd. Una mostra plenament arrelada a la nostra ciutat i que té com a objectiu posar a l’abast dels consumidors els establiments d’aquesta Xarxa. És a dir, els productors i distribuïdors de producte ecològic amb certificació oficial de les nostres contrades.
Però més enllà d’aquesta autèntica fira de productes on enguany han participat 25 entitats i comerços, la Mostra ha anat convertint-se cada cop més en un espai de sensibilització i reflexió sobre bones pràctiques de comerç i de consum. D’aquesta manera, enguany l’IES d’Horticultura ha realitzat sessions informatives sobre el funcionament d’un hort ecològic, espai que pot servir per animar a noves persones a conèixer aquestes pràctiques ecològiques. La pedagogia també ha tingut un racó a l’anomenada Carpa de les abelles on s’ha recordat la important contribució natural d’aquests insectes.
En suma, una experiència que ha de servir per posar-nos més fàcil l’adopció d’hàbits responsables i saludables els 365 dies de l’any.